Hirdetési lehetőség az IHM.hu oldalon. Bővebb információkért kérjük jelentkezzen a kapcsolat menüponton keresztül!

Pénzügyi tanácsadás, banki árfolyamok


A pénzügyi tanácsadó elmondja a hiteligénylés menetét, miszerint a hiteligénylő lapon kívül még mi mindenre van szükség egy hitel elindításához. A hitelbírálatnál a következő elemeket veszik figyelembe: hitel fajtája, hitel összege, jövedelem, adóstárs, önerő, jövedelem terhelhetősége.

A hitelhez szorosan hozzákapcsolódik a biztosítás. A televízióban, rádióban hallható, vagy internetes hírportálokon olvasható pénzügyi hírek mostanában gyakran említik, hogy milyen fontos a biztosítás megléte. Lakáshitel csak és kizárólag lakásbiztosítás megléte (vagy egyidejű kötése) esetén vehető fel. A szabad felhasználású kölcsönöknél is fontos az életbiztosítás, hiszen bármi történik a hitelfelvevővel, akkor a biztosítás fedezni tudja a
hiteltartozást.

A hiteligénylő anyagi helyzete sem mindegy. Munkáltatói igazolással kell bizonyítani, hogy az elmúlt hónapokban mekkora volt a jövedelme, mióta van munkaviszonya a jelenlegi helyén és milyen kiadásai vannak háztartásának. A pénzügyi tanácsadó fel fog tenni olyan kérdést is, hogy van-e már hitele az igénylőnek. Fontos kérdés, hiszen a jövedelmet igen csak le tudja terhelni egy meglévő hitel törlesztője. Persze nem feltétlen kizáró ok. Azért vannak a szakemberek a bankban, hogy segítsenek eldönteni azt, terelhető-e a jövedelem.

Olyan lehetőség is előfordulhat, amikor valaki hitelt, csak adóstárs bevonásával igényelhet. Ennek több oka is lehet. Egyrészt, ha lakást nem egyedül, hanem párunkkal együtt, közösen szeretnénk vásárolni, akkor fontos, hogy a tulajdonosok adóstársak legyenek. Másrészt, ha nagyobb hitelt szeretnénk felvenni, mint amennyit a jövedelmünk enged, akkor is érdemes adóstársat bevonni az ügyletbe, hiszen egy jól terhelhető jövedelmű adóstárs nagyot dobhat a hitelkérelmen.

A válság begyűrűződésével egyre nagyobb szerepet kap a hitelek területén az árfolyamok. Eddig fontos kérdés volt, de a kiéleződött helyzetben központi témává nőtte ki magát. A deviza alapú hitelesek most saját bőrükön érzékelik, hogy mit is jelent az árfolyamkockázat. Az árfolyamok negatív irányú változása miatt jelentősen megemelkedhetnek a havi törlesztőrészletek. Ezáltal sok család napi megélhetési problémával küszködik. Érthető a felháborodás és a kétségbeesés, hiszen amikor a bankok a sok CHF alapú hitelt kifolyósították az ügyfeleknek, akkor senki sem számolt azzal, hogy az árfolyam ilyen mértékben elmozdulna. A szakértők szerint javulásra egy ideig nem nagyon lehet számítani.

Annak ellenére hogy 2010 augusztusában ismét gyengült a forint, már októberben forint erősödést tapasztalhattak a devizában eladósodottak. Ez az átmeneti erősödés ugyan segít a mostani helyzeten, de hosszabb távon nem feltétlenül nyújt megoldást a jelzáloghitelek kérdésében.

 

KapcsolatTanácsadói vonal:

+DM D0 J0 TW TM

For English language users

Financial services in English